Мадрид – забележителности за един уикенд - Градски легенди - Peika.bg

iNews Novinite Econ Jenite Div Sporta FitWell Sportuvai Peika Programata Doctoronline News in English
Следете новите вдъхновения за пътешествия!
Мадрид – забележителности за един уикенд
Автор: Ралица Василева

Далеч сме от мисълта, че един уикенд ще ви стигне за Мадрид – само за Прадо, достоен съперник на Лувъра, ще ви трябва цял ден. Планирате ли пътуване до испанската столица, запознайте се с някои от главните забележителности в нея и открийте своите места.

Музеят „Прадо” (Museo Prado) – Това е един от най-големите музеи на изобразителното изкуство в света. Ще видите картини на Гоя, сред които известната „Голата Маха”, „Трите грации” на Рубенс и известни картини на Ван Дайк, Рафаел, Тициан, Веласкес, Дюрер. Можете да го посетите безплатно от вторник до събота от 18 до 20 часа и в неделя от 17 до 20 часа. Намира се в централната част на Мадрид. Информация за билети и работно време тук.

Музеят „Кралица София(Museo Reina Sofia) – Тук са изложени произведения на модерното изкуство. Ще видите картини на Пикасо, Миро, Дали и много други испански творци. Музеят е разположен в сградата на бивша болница. Разполага и с огромна библиотека с над 100 000 книги, посветени на изкуството. Намира се близо до музея „Прадо”, в центъра на Мадрид. Информация за билети и работно време тук.

Кралският дворец(Palacio Real) – Той е най-големият дворец в Западна Европа. Построен през 1764 г., днес е превърнат в музей. Можете да посетите всичките му помещения и зали, обзаведени с красиви мебели, огромни камини и картини на известни испански художници, а в оръжейната му са подредени рицарски брони, копия, щитове, всякакви видове мечове и огнестрелни оръжия. Не пропускайте и красивите му градини. Можете да го посетите безплатно в сряда. Намира се в централната част на града, близо до площад „Испания”. Информация за работно време и билети тук.

Катедралата Алмудена (Santa María la Real de la Almudena) – Архитектурата на тази католическа катедрала съчетава неокласика с модернистични елементи, а отвътре ви очакват красиви стъклописи и стенописи. Олтарът е огромен със статуя на Дева Мария и Иисус. Близо до главния вход има статуя на папа Йоан Павел II. Под катедралата е разположена крипта. Намира се близо до Кралския дворец.

Пласа Майор(Plaza Mayor) – Това е главният площад на Мадрид. Днешното му име е дадено в края на гражданската война в Испания. В центъра на площада се издига статуя на Фелипе III. В почивните дни на площада има много сергии с антики, марки, монети, книги, грамофони и какво ли не още. В миналото тук са се извършвали публични екзекуции, провеждали са се кориди и тържества. До днес се е запазила традицията площадът да е охраняван от конна полиция. Научете и мрачните легенди за Пласа Майор.

Площад Пуерта дел сол(Plaza Puerta del Sol) – Това е най-оживеният площад на Мадрид с много магазини, ресторанти, кафенета и барове за всеки вкус. Тук е известната бронзова статуя, която е символ на града – изправено мече, хапващо от дърво. Тук е и градският часовник, около който местните по традиция посрещат Нова година. Намира се близо до Пласа Майор.

Площад Сибелес(Plaza de Cibeles) – Неговите красиви фонтани са се превърнали в символ на Мадрид. Сред тях се издига мраморната скулптура на богинята на плодородието – Кибела, разположена в колесница, теглена от два лъва. Зад фонтаните е красивата сграда на телекомуникациите. Именно на този площад феновете на футболния отбор „Реал Мадрид” празнуват бурно победите си.

Базиликата Сан Мигел(Basílica San Miguel) – Това е барокова римокатолическа църква в централната част на Мадрид, близо до Пласа Майор. В архитектурата й се забелязва влиянието на италианския барок. Фасадата й има изпъкнала форма, което е много рядко за църквите в Испания, и е единствената такава в Мадрид. Построяването й се осъществява в периода 1739 – 1745 г. Отвътре е украсена с дървени фигури, мрамор и много фрески.

Паркът „Буен Ретиро”(Parque del Buen Retiro) – Този парк е най-големият в града. Простира се на площ 1,4 кв.км. Сред зеленината и цветята има скулптури на испански творци и исторически личности, както и красиво езеро, където можете да карате водно колело или да се насладите на романтична разходка с лодка. Намира се в крайните части на центъра на Мадрид. Прочетете какво още можете да правите в парка Ретиро в Мадрид.

Портата Алкала(Puerta de Alcalá) – Това е една от петте кралски порти в Мадрид. Тя е дело на италианскияархитектСабатини, който бил вдъхновен от римските триумфални арки. Представлява неокласически паметник, който се намира близо до центъра на града, на няколко метра от входа на парка Буен Ретиро. Портата е завършена през 1778 г.

Храмът Дебод(El templo egipcio de Debod) – Този египетски храм е посветен на боговете Амон и Изида. Той е подарен на Мадрид от Египет през 1968 г. в знак на благодарност към испански архитекти, помогнали на Египет за укрепването на важни древноегипетски сгради. Коридорите му отвътре са украсени със стенописи и каменни скулптури. Разположен е в парк близо до кралския дворец. Научете още за любопитната история на храма на Дебод.

Площад „Лас Вентас” (Las Ventas) – Това е най-големият площад за корида в Испания. Тук се побират 25 000 души. Официалният сезон на коридата е всяка година от март до октомври и привлича хиляди туристи. Не се колебайте да усетите на живо адреналина и вълнението от екстремните битки между тореадорите и биковете.

Зоопаркът (Zoo Aquarium Madrid) – Паркът се простира на площ 20 хектара и има над 6000 животни от различни видове. Ще видите панди, жирафи, крокодили, папагали, рибки, делфини, акули и още много други животни. Без значение на каква възраст сте, тук със сигурност ще се забавлявате. На територията на парка има ресторанти, кафенета и дори хотел. Намира се в западната част на града. Информация за работно време и билети тук.

Четирите бизнескули (Cuatro Torres) – Освен на класическата архитектура, в Мадрид можете да се натъкнете и на модерни архитектурни творения. Такива са четирите стъклени небостъргача в бизнес зоната на Мадрид. Небостъргачът Торе Каха Мадрид (Torre Caja Madrid) е най-високата сграда в града. Издига се 250 м в небето. От последния му етаж можете да се насладите на невероятна гледка към целия град.

Стадион „Сантяго Бернабео” (Estadio Santiago Bernabéu) – Това е домът на испанския футболен отбор „Реал Мадрид“. Стадионът побира над 85 000 души публика и е от най-висока категория – пет звезди. Организират се турове за разглеждането му. Можете да посетите съблекалните, залата, посветена на историята и постиженията на отбора и като истински футболни звезди да минете през тунелите, през които играчите излизат на терена. Информация за посещение тук.

С лифт над Мадрид – Така със сигурност ще успеете да видите целия град само за 10 минути! Ще се спуснете над река Менсанарес, над кулите небостъргачи, египетският храм, катедралите, градините на кралския дворец и над още много други забележителности. Информация кога и къде да се качите на лифта ще намерите тук.

Паеля (Paella) – Опитайте я! Има много разновидности на това традиционно испанско ястие, но съставките, които винаги присъстват, са ориз, шафран и зехтин. Може да се гарнира с различни видове месо, зеленчуци и морски дарове. Зависи от личния ви вкус – подходящо е и за вегетарианци.

Сиеста – След хубавия обяд е време за кратка почивка от 12 до 14 часа или повече, ако желаете. Щом сте в Испания, правете като испанците и подремнете по това време. А и освен това, точно тогава слънцето е най-силно, така че какво по-добро предпазване от жегата от една хубава дрямка.

Магазини в Мадрид – На главната търговска улица „Гран Виа” (Gran Via) ви очакват много магазини и бутици, както и в търговските центрове в бизнесзоната на града, а всяка неделя отваря врати пазарът „Растро”(Rastro), където можете да намерите всичко и да го спазарите на добра цена.

Нощен живот – Центърът на Мадрид предлага много ресторанти, барове и дискотеки за всеки вкус. Квартал Маласаня (Malasana) също е известен с нощните приключения в своите кръчми и нощни клубове, а ако предпочитате културните забавления, то Мадрид ще ви очарова и с добрите си театри и опера.  

 

Тази статия ви хареса? Последвайте ни и във фейсбук и инстаграм за още необикновени пътешествия!

Вижте още от категория Градски легенди
Коментирай
Абонирайте се за нашия бюлетин